‘’Groene daken helpen tegen wateroverlast, isoleren je huis, hebben een luchtzuiverende werking, bevorderen de biodiversiteit en vergen nauwelijks onderhoud. Het vergroenen van bestaande & nieuwe daken is een mooi voorbeeld van natuurinclusief (ver)bouwen’’, zegt de Rotterdamse prof. Jan Rotmans naar aanleiding van het standpunt van de milieuorganisatie Natuur & Milieu dat er nog 2 miljoen platte daken kunnen worden vergroend.
Zomerse stortbuien zorgen steeds vaker voor fikse wateroverlast en schade. Meer natuur in de stad is noodzakelijk om steden leefbaar te houden en groene daken kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren, aldus Natuur & Milieu, die uitrekende dat er ruim 21 miljoen vierkante meter aan schuurtjes, garages en uitbouwtjes beschikbaar zijn. Readar bracht ze op basis van luchtfoto’s in kaart en maakte een inventarisatie per gemeente van het aantal daken dat van grijs naar groen kan gaan. Rotterdam hoort bij de koplopers (321.000 m2).
Voor de gemeentes Tilburg (481.000 m2), Eindhoven (476.000 m2), Enschede (321.000 m2) en Breda (318.000 m2) is het ‘vergroeningspotentieel’ het grootst.
‘’Groene daken vangen het hemelwater op. Ze fungeren daarbij als een spons, waarbij de substraatlaag, oftewel de onderlaag van het groene dak, en de plantwortels het water vasthouden. Dit zorgt ervoor dat het riool bij extreem weer minder water te verdragen krijgt’’, aldus de milieuorganisatie Natuur en Milieu. ‘’Een groen dak aanleggen helpt de biodiversiteit vooruit: vogels en insecten vinden er voedsel en nieuw leefgebied. Groene daken zorgen daarnaast voor verkoeling en isolatie. Binnenshuis kan dat zo’n 4 graden schelen, buitenshuis zo’n 2 graden. Tenslotte: de verkoelende werking van een groen dak zorgt voor een hoger rendement van zonnepanelen.’’